Baby & Me

Just another WordPress.com site

3f’s first blog contest Oktober 25, 2010

Filed under: contest — justnia @ 8:00 am
I am joining this contest from 3f. You can check about this contest here.
This contest will need me to choose one entry from 3f’s blog and why do I like it. There was too many entries in 3f that I like an I put it under few categorization.
1) About herself
Why do I like it?
1) I never been to Penang, so this is like a guide for me, with pictures!
2) I prefer to have a guideline like this, because it will look more realistic than the guide that you usually get. This is like a testimonial while the usual guideline will only tell you where to go generally.
3) I love the pictures and the technique that she used for these pictures.
2) Her handmade
Currently, she’s starting a new range of handmade items.
Why I like it?
1) It shows her creativity side.
2) This entry is full with her new collection of bags.
3) All this handmade range are using designer fabric, everything is nice to look at.
3) Blog she likes
She wrote about this nice blog sometimes ago and I really like it.
Why I like it?
1) This entry shows a few example of what a mother could do when she is on confinement.
2) A lot of pictures of sleeping baby with cute pose, eg: baby going to the park, in a forest. However, the pictures is no longer there as there is some people who used the pictures for advertising without the blog owner’s consent.
3) It give me some ideas on what I can do for my next baby. How it can be a fun and memorable activity.
4) Current Issues
Why do I like it?
1) When I first read this, I did not heard about the news yet, so this is like a NEWS for me.
2)Although, this is a short entry, the way she’s wrote it, really touched my heart.
Again, if you all interested to join this contest, check it out here ya!
Advertisements
 

Pengalaman Mengandung

Filed under: tagged — justnia @ 12:42 am
Tag daripada Pn.Ayu
WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
Yes
WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
Kalau tak kahwin lagi, mana boleh plan maa…
WHAT WERE YOUR REACTIONS?
Sukaaaaaa!! Sebab dah tak larat nak jawab bila orang tanya.
HOW OLD WERE YOU?
26
HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
Period datang 2 hari, lepas tu hilang. Eh?..apahal, aku pun test guna test kit.
WHO DID YOU TELL FIRST?
Suami
DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
Mesti la.
DUE DATE?
29 November
WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
1 Disember (tapi masa 30 November dah sakit, perghh..)
HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.04kg
DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
Takde sangat.
WHAT DID YOU CRAVE?
Nasi lemak depan Klang Villa kat Pandamaran
WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
Banyak. Lebih baik tak payah cerita. Nanti aku berdosa lak.
WHAT WAS YOUR FIRST CHILD’S SEX?
Girl
DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
Tak. Anak first. Tak leh demand. hehe
HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
Lupa. Tapi kalau tak silap dalam 20kg.
DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
Shower2 takde. Aqiqah ada la buat.
WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
Kalau Aqiqah, mesti la aku tau. haha.
DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
Kalau nurse tu mulut bising, kira satu komplikasi tak?
WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
DEMC, Shah Alam
HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOUR?
10 jam..sebab tu nurse tu bising. Dia kata aku lama sangat, orang lain baru masuk dah beranak dah.
WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
Ayah aku.
WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
Doktor dengan nurse 2 org. Natural.
DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?
Takde, aku tak tau boleh mintak.
HAVE YOU RECORD YOUR BABY ARRIVAL?
Tak, sebab memang tak nak. Aku tak suka laaa!!!
WHAT DID YOU NAME HIM/HER?
Madihah
HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
2 tahun
Semua orang dengan pengalaman mengandung (atau bersama org mengandung) dipelawa untuk buat tag ni, nanti bagitau aku kalau dah buat, aku nak sibuk2 baca jugak..hehe. Tapi, aku tag orang2 ni.
Apa pengalaman yang korang tak boleh lupa masa mengandung atau menjaga orang mengandung?
 

You Again – Filem komedi penuh pengajaran Oktober 23, 2010

Filed under: nuffnang — justnia @ 4:35 am
Aku dapat invitation tickets Nuffnang untuk tengok You Again
source: nuffnang
Cerita ni mengisahkan Marni, VP kepada sebuah company PR yang berjaya, tapi ada kisah silam zaman sekolah yang menyedihkan. Dia mangsa buli masa di sekolah, dan yang paling teruk membuli dia ialah seorang cheerleader bernama JJ (Joanna).
source: here
Tiba-tiba dia dapat tau, Joanna akan berkahwin dengan abang dia. Marni bengang dan mahu Joanna mintak maaf dengan dia sebelum berkahwin dengan abangnya. Tapi, Joanna tak mahu dan pura-pura tak kenal Marni. Pergh,..aku memang bengang betul dengan perempuan macam Joanna ni, dah buat salah tak reti nak mintak maaf. Joanna anggap dia buli Marni masa sekolah tu tak perlu ambik serius, dan patut dilupakan aje.
source: here

Ko ingat, kalau dah kena buli atau aniaya, senang nak lupa ke? Kalau ko yang buli atau ejek2 orang masa sekolah tu, memang la ko senang nak lupakan. Jadi, Marni bertekad untuk buat abangnya tahu perkara sebenar tentang Joanna.

source:google
Dalam masa yang sama, mak Marni, Gail terkejut sebab makcik pada Joanna, Mona adalah kawan baik yang bertukar menjadi musuhnya semasa di sekolah.
source:google
Aku puas hati sebab akhirnya Marni berani berdepan dengan Joanna dan buat Joanna dapat balasan atas apa yang dia dah buat. Apa yang Marni dah buat? Ha,..kena la tengok movie ni ya.
source: google
Apa pun, cerita ni berakhir dengan baik dan penuh pengajaran. Aku perasan satu perkara, masa aku sekolah dulu aku seorang yang tak berkeyakinan, tapi aku dah nampak kebaikkan dari sifat tiada keyakinan aku tu. Ia menghalang aku dari membuli atau mengejek2 orang lain macam apa yang sesetengah orang akan buat.  
Terima kasih pada Nuffnang sebab bagi peluang aku tengok filem ni, memang mengubah persepsi aku pada sesetengah perkara. I love Nuffnang..hehe..Korang kena pegi tengok movie ni, serius, sangat berbaloi. Walaupun cerita ni kategori komedi dan ringan, tapi tetap memberi pengajaran.
Kalau diberi peluang balik ke zaman sekolah, apa yang korang nak betulkan?
 

Blogger kena daftar dengan SSM Oktober 22, 2010

Filed under: MBP,SSM — justnia @ 12:02 am

Aku baca kat MBP tentang cara-cara mendaftarkan perniagaan. Pernyataan Kak Ros ni yang menyedarkan aku:

Blogging is a business especially to those who are making lots of money from it. There are many ways of making money from a blog. Displaying Nuffnang ads, writing advertorials and selling banner space ads are some the ways to make money online. Hence, it is a busines, agree?


Aku pun terkedu. Kalau tak dapat banyak, kena daftar jugak ke? Lepas tu terfikir pulak, kalau orang berniaga pun bukan kira dapat banyak atau tak, asasnya kena daftar jugak kan? 
Kalau tak daftar, dan ditangkap, boleh kena denda sampai RM50 000!! Berbaloi ke itu? Huhu…
Untuk lebih info tentang pendaftaran dengan SSM boleh tengok entry yang kak Ros dah tulis ni

Thanks Kak Ros untuk entry2 ni ya!


Tapi Kak Ros ada bagi tips sikit, sebab aku tanya pendapatan minimum untuk register

nia, ssm tak de letak berapa syarat minima untung untuk register.. cuma kalau kita rasa kita memang selalu buat duit atau dapat pendapatan yang agak tetap dengan Nuffnang atau/dengan sumber yang lain (direct advertiser, google adsense, etc) melalui blog so it’s best to register a business
kalau income kejap ada kejap tak de (atau makan masa lama untuk ada balik) tu bukan dikira business la.. tapi kalau tiap-tiap bulan boleh cash out tu kena difikirkan untuk register business.. 
Thanks again kak! Kalau diikut-ikutkan, memang sah la aku ni bukan golongan yang cash-out tiap2 bulan..hehe..
Jadi, baik register kan?Apa pendapat korang? 
 

Mari Masak Fettucine Oktober 21, 2010

Filed under: masak-masak,pasta — justnia @ 12:00 am

Aku masak Carbonara Fettucine semalam..hehe, namanya macam pelik aje, tapi buatnya takde la susah pun.

Tapi, untuk sesetengah orang (macam En.Suami), akan rasa muak sikit la. Tapi, aku suka!! hehe..
Pic. source: e-marketkhas.com
Aku cuma panaskan ini
dan rebus Fettuccine ini.
Spaghetti biasa kita makan tu, macam mee kuning , fettucine ni leper.
Pasta ni ada banyak jenis. Aku cuma tahu 3 aje..
Pic.source: google
Macaroni
Pic. source: google
Spaghetti
dan Fettucine tadi. Hehe..
Pizza tu kira pasta ke? Korang suka makan pasta apa?
 
 

Contest anak tudung Maysaa untuk di join Oktober 20, 2010

Filed under: Maysaa — justnia @ 6:13 am
Pic. Source: Maysaa
Ingat lagi contest tudung yang aku ceritakan kat sini?
Ini hadiahnya. Anak tudung Maysaa.
Blogger yang nak buat contest tu member aku Ajjah, korang boleh join contestnya di sini
Tarikh tutup contest :
20 November 2010
 

Baby & Me Cute Giveaway Oktober 19, 2010

Filed under: giveaway — justnia @ 5:13 am
Mula-mula tengok hadiahnya dulu:
Key-chain penyu Pulau Perhentian (4 pemenang)
Disebabkan hadiahnya simple, cara nak join pun simple juga.
1) Terbuka kepada semua ‘Follower’ blog Baby & Me
2) Tinggalkan di ruangan komen,
Nama Follower:
URL Blog:
E-Mail:
Itu saja. Senang aje kan? Pemenang akan dipilih melalui cabutan bertuah. 
Tarikh tutup adalah pada 31st October, 2010.
P/S : Ada kawan-kawan yang dah tanya tentang Giveaway tudung Maysaa tu, sabar dulu ya. Pihak penganjurnya tengah buat preparation, nanti akan diumumkan 🙂